Met de 150e verjaardag stonden concerten en voorstellingen in het teken van 6 thema’s: Creatie & identiteit, Blaasmuziek in optima forma, Muziek & theater, Jeugdige swing & talent, Verbindende cross overs én Muziek & feest.

Feest

Op 15 en 16 juni 2013 blijkt het Thorner Abdijhof de perfecte locatie te zijn en ambiance te genereren voor de ontmoeting van de thema’s Creatie & identiteit en Muziek & theater. De historische feestlocatie is een plek van weerzien en herinnering tussen muzikanten, leden, sympatisanten, liefhebbers en fans.

De atmosfeer op de Abdijhof vulde zich met sfeervolle chansons van Jacques Brel in een live uitvoering door Micheline Van Hautum met daarnaast ook opzwepende en swingende jazz-performances door Amik Guerra & friends.

Maestro Heinz Friesen nam bij de gelegenheid van de honderdvijftigste verjaardag van de vereniging officieel afscheid en werd uitbundig uitgezwaaid en in het zonnetje gezet. Hij werd gehuldigd als ere-dirigent, een memorabel moment. De honderdvijftigse verjaardag stond bol van onderlinge verbinding. Een arsenaal van aanwezige (oud)chef-, gast- en assistentdirigenten gaf acte de présence en ging met elkaar op de foto.

Jubileumconcert
en CD/DVD

Rond het thema Blaasmuziek in optima forma presenteerde Harmonie St. Michaël van Thorn m.m.v. het Brabantkoor de nieuwste CD/DVD productie Cosmic Wings, een live audio- en videoregistratie én Europese première van Johan de Meij’s UFO-Concerto for euphonium & wind orchestra in Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven in 2012.
Een hoofdrol was weggelegd voor de Britse euphoniumvirtuoos David Childs in UFO-Concerto for euphonium & wind orchestra. Het concert werd afgesloten met de Meij’s imposante derde symfonie Planet Earth.

UFO-concerto

UFO-Concerto for euphonium & wind orchestra is Johan de Meij’s eerste compositie voor euphonium en harmonieorkest. Het is geen solo-concert in de klassieke zin van het woord. Het concert bestaat uit vijf bewegingen die een thematische relatie tot elkaar hebben.

Het openingsakkoord is gebaseerd op hetzelfde vijftoons akkoord dat gebruikt wordt in zijn eerdere composities Extreme Makeover en Planet Earth.

Zowel dit akkoord als het hoofdthema zijn op verschillende manieren verweven in de vijf delen:
1. Andante - Con moto;
2. Giocoso - Vivo;
3. Andante Cantabile;
4. Vivace;
5. Alla Marcia - Vivace.

David Childs
De Britse euphoniumsolist David Childs (1981) is wereldwijd een veelgevraagd solist en pedagoog. Hij trad op met het BBC National Orchestra of Wales, Royal Philharmonic, BBC Concert Orchestra, BBC Philharmonic en concerteerde tijdens BBC Proms, Cheltenham Festival, Harrogate International Festival, Welsh Proms en het New York Festival. Solorecitals gaf hij in Wigmore Hall, Purcell Room, Bridgewater Hall en de Londense Royal Albert Hall.

The Observer
Een geweldige ambassadeur voor de euphonium, in het bezit van een verbazingwekkende techniek en een innemende podiumpersoonlijkheid.

The Guardian
Een charismatische pleitbezorger van de euphonium, een demonstratie van veelzijdigheid en extraverte muzikaliteit.

Symfonie nr. 3
Planet Earth

In het openingsdeel naderen we Lonely Planet met een big bang. De oerknal lanceert ons in het universum, waarin kometen om onze oren vliegen. In het middendeel Planet Earth wordt het kosmische vervangen door zwermen vogels die over prachtige landschappen van onze planeet vliegen. Dit roept de energie op die de aarde aan ons geeft. In deel 3 Mother Earth brengt de Meij een ode aan Moeder Aarde door Homerus waarin de schoonheid en de energie van de aarde worden geprezen. De symfonie wordt op een majestueuze manier afgerond met een haast eindeloze lofzang, gezongen door het vrouwenkoor met de woorden van Homerus: "Ik zal de Aarde bezingen, Moeder van alle dingen!".

Documentatie

Bekijk
Programmafolder


Artikel
Lees het artikel in Adamsmagazine.

CD en DVD
In 2013 verscheen onder de titel Cosmic Wings een concertregistratie door Harmonie St. Michaël en dirigent Henri Adams van Johan de Meij's Symphony no. 3, Planet Earth én UFO Concerto for Euphonium & Wind Orchestra in een DVD/CD package. Verkrijgbaar in onze shop.

Opname
Bij L1 TV is Symfonie nr. 3 Planet Earth te zien en te horen.


150 jaar!