Harmonie St. Michaël van Thorn neemt gemiddeld een keer in de vijf jaar deel aan een concours. In 2016 behaalde het orkest onder leiding van Ivan Meylemans in Muziekcentrum Enschede de hoogste muzikale onderscheiding.

Grensverleggende programmering

Door een grensverleggende programmering en een hoge kwaliteit van musiceren heeft Harmonie St. Michaël van Thorn naast de vele concerten ook tijdens muziekwedstrijden een muzikale reputatie opgebouwd.

Op zondag 13 november 2016 werd het orkest met dirigent Ivan Meylemans in de grote concertzaal van Muziekcentrum Enschede nationaal kampioen na een weergaloze uitvoering van een symfonisch arrangement van Till Eulenspiegels lustige Streiche (Richard Strauss) en twee composities voor harmonieorkest The Frozen Cathedral (John Mackey) en Poème du Feu (Ida Gotkovsky).

Kwajongen

Het symfonisch gedicht Till Eulenspiegels lustige Streiche van Richard Strauss (1864-1949) uit 1895 verbeeldt de lotgevallen van de Middeleeuwse kwajongen Tijl Uilenspiegel. Hij veroorzaakt onder ander onrust op de markt met een wilde rit door potten- en pannenkramen, steekt in een huichelachtige preek de draak met een preister, flirt met de meisjes, ziet een liefdesverklaring mislukken, gaat een kolderieke discussie aan met geleerden, en eindigt hij uiteindelijk onder luid tromgeroffel op het schavot.

Kathedraal

The Frozen Cathedral uit 2013 van de Amerikaanse componist John Mackey (1973) is een eerbetoon aan de hoogste berg in Alaska: Mount Denali (6194 meter). De berg ligt het in onherbergzame Denali National Park en is altijd bedekt met sneeuw en ijs. Bergbeklimmers ervaren een expeditie in dit afgelegen en onherbergzame gebied als een pelgrimage: een zoektocht naar het goddelijke en het transcendente. De imposante en ijzige Mount Denali is in die bijna religieuze zoektocht als een monumentale kathedraal: The Frozen Cathedral.

Oerkracht

Ida Gotkovsky (1933) liet zich voor haar Poeme du Feu (Ode aan het Vuur) inspireren door de Kelten. Vuur wordt in hun legendes gezien als een schakel tussen de Goden en de mens. Het tweedelige Poeme du Feu uit 1978 is een muzikale ode aan de oerkracht van het vuur. In het eerste deel (Maestoso) wordt een immens vuur opgeroepen: de bron van het leven, de evocatie van de Schepping. Het tweede deel (Prestissimo) geeft eerder een bevrijdende, ongebreidelde kracht weer.

Onder de indruk

De drie juryleden waren zeer onder de indruk van de uitvoering van Till Eulenspiegels lustige Streiche (Richard Strauss), The Frozen Cathedral (John Mackey) en Poème du Feu (Ida Gotkovsky).

Geen ander Nederlands harmonieorkest in Nederland presteerde in dat jaar zo goed tijdens een muziekwedstrijd. Op basis van deze prestatie werd het orkest in 2018 als vertegenwoordiger van Nederland afgevaardigd naar het European Championship for Wind Ochestras (ECWO) in Brussel.

Documentatie

Bekijk     
Programmafolder
Jurycommentaren

Opname
Er komt een video-opname op youtube.

CD Celebrations
The Frozen Cathedral en Poeme du Feu zijn op CD verschenen in 2019. Verkrijgbaar in de shop.