Ontdek | WASBE | 2017

In 2017 concerteerde Harmonie St. Michaël van Thorn namens Nederland op de internationale conferentie van de World Association of Symphonic Bands and Ensembles (WASBE).

Composities

Harmonie St. Michaël van Thorn verstrekt regelmatig compositieopdrachten aan Nederlandse componisten. Tijdens dit concert in het kader van de World Association of Symphonic Bands and Ensembles presenteerde het St. Michaël geheel nieuw werk van Marc van Delft en een nieuw werk voor harmonieorkest en twee trombonesolisten van Johan de Meij. Afgesloten werd met het iconische Dionisiaques van Schmitt en het symfonisch Spaans Capriccio van Rimski-Korsakov.

Wereldpremière
Speciaal voor deze gelegenheid componeerde Marc van Delft Dance Suite. In drie delen passeerden opwindende folkloristische dansstijlen met Zuid-Amerikaanse en Keltische invloeden de revue in de wereldpremière.

Nederlandse première
Vervolgens presenteerde St. Michael het nieuwe Two-Bone Concerto van Johan de Meij. Jörgen van Rijen en Alexander Verbeek, solo-trombonisten van respectievelijk het Koninklijk Concertgebouworkest en het Rotterdams Filharmonisch Orkest, namen de virtuoze solopartijen voor hun rekening in deze Nederlandse première.

Pièce de résistance
Dionysiaques van Florent Schmitt uit 1913 wordt beschouwd als een compositorische mijlpaal in het repertoire voor harmonieorkest. Meer dan een eeuw na zijn ontstaan is het werk door zijn muzikale inhoud en uitgebreide instrumentatie nog steeds een muzikaal monument in het repertorium voor harmonieorkest.

Spaans feest
Tot slot speelde Harmonie St. Michaël van Thorn een bewerking voor harmonieorkest van Capriccio Espagnol, de vijfdelige orkestsuite gebaseerd op Spaanse volksliederen van Nikolai Rimski-Korsakov: een Spaans feest tussen zigeuners met tamboerijnen en castagnetten, hun typische ritmische dansen en sierlijke Spaanse danseressen.

Solisten

Jörgen van Rijen
Naast zijn werk als solotrombonist van het Koninklijk Concertgebouworkest is Jörgen van Rijen een veelgevraagd solist en workshopleider in binnen- en buitenland. Hij won eerste prijzen op de internationale tromboneconcoursen. Daarnaast ontving hij in 2004 de Nederlandse Muziekprijs en in 2006 de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award. Vele nieuwe trombonestukken zijn speciaal voor Jörgen geschreven, waaronder een tromboneconcert van Theo Verbey, Martijn Padding, Jacob ter Veldhuis, Jan van Vlijmen, Johan de Meij en Kalevi Aho. Zeer recent in april 2017 ging het tromboneconcert dat James Macmillan voor hem schreef in premiere met Concertgebouworkest. Hij geeft les aan het Conservatorium van Amsterdam en aan de Royal Academy of Music (Londen). Hij was één van de oprichters van het Nieuw Trombone Collectief. Op het label Channel Classics zijn inmiddels drie CDs van hem verschenen.

Alexander Verbeek
Naast zijn functie als solo-trombonist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest is Alexander Verbeek een van de oprichters en vaste kracht van het Nieuw Trombone Collectief, lid van het Nederlands Blazers Ensemble en hoofdvakdocent trombone aan het Rotterdams Conservatorium. Andere gerenommeerde orkesten en ensembles waar Alexander meegespeelde zijn het Paradiso Orchestra, Chamber Ochestra of Europe en Lucerne Festival Orchestra. Verder is hij in Nederland actief betrokken bij tal van muzikale en educatieve projecten waaronder Het Jong Trombone Collectief, Het Remix Orchestra, Projecten op Basisscholen en Voortgezet Onderwijs, Educatieve concerten met koperkwintet op scholen en in een samenwerking met Museum Boijmans en van Beuningen (Rotterdam) en bij het project ‘Muzikale vertellingen’ voor het basisonderwijs.

Documentatie

Bekijk
Programmafolder TivoliVredenburg Utrecht
Poster

CD Celebrations 
Het iconisch werk Dionysiaques van Florent Schmitt uit 1913 wordt beschouwd als een compositorische mijlpaal in het repertoire voor harmonieorkest en is in 2019 op CD verschenen. Verkrijgbaar via de shop.

CD Colours
Capriccio Espagnol van Nicolai Rimsky-Korsakov verscheen in 1999 op CD in een uitvoering met dirigent Heinz Friesen. Eveneens verkrijgbaar in de shop.