Harmonie St. Michaël van Thorn verwierf het Europees kampioenschap voor harmonieorkesten tijdens het European Championship voor Wind Orchestras (ECWO) in Brussel met Celebration of Wind Music.

Europese titel

Harmonie St. Michaël van Thorn behaalde op zaterdag 26 mei 2018 met chef-dirigent Ivan Meylemans de Europese titel voor harmonieorkesten tijdens het European Championship voor Wind Orchestras (ECWO) in Brussel.

Hoge score
In het Paleis van de Schone Kunsten (BOZAR) werd het orkest door de jury beloond met de monsterscore van maar liefst 97.92 punten. Daarnaast kreeg Harmonie St. Michaël van Thorn ook de prijs voor de beste vertolking van het verplichte werk Mutations van de Belgische componist Bart Piqueur.

Hoog niveau
In totaal vaardigden negen europese landen elk één orkest af. Op de tweede plaats eindigde het Noorse Lillestrøm Musikkorps met 95.92 punten. De derde plaats was voor de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Rotem uit België met een score van 95.50. Dat het niveau in Brussel zeer hoog lag, mag blijken uit het feit dat de vijf hoogst geplaatste orkesten allemaal maar liefst 94 punten of meer behaalden.

Europese deelnemers

1. Harmonie St. Michael van Thorn, Nederland 97.92
2. Lillestrom Musikkorps, Noorwegen 95.92
3. Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Rotem, België 95.50
4. Blasorchester Siebnen, Zwitserland 95.33
5. The Danish Concert Band, Denemarken 94.00
6. Birmingham Symphonic Winds, Groot Brittannië  89.75
7. Uppsala Blasarsymfoniker, Zweden 88.33
8. Orchestre d’Harmonie de l’électricite de Strasbourg, Frankrijk 87.38
9. Union Musical Villamayorense, Spanje 86.08

Thorn prolongeert

Harmonie St. Michaël van Thorn loopt met het behalen van 97,92 punten in de pas met hun dorpsgenoten, de Koninklijke Harmonie, die tijdens het ECWO van 2016 eveneens de Europese titel behaalden met 96,25 punten. De titel bleef dus behouden voor het witte stadje Thorn waar de twee orkesten al meer dan 160 jaar succesvolle muzikale geschiedenis schrijven.

Het concert van Harmonie St. Michaël van Thorn bestond uit drie orkestwerken waaronder twee originele composities voor harmonieorkest. De opening van het concert klonk met de muziek uit Dionisiaques van Florent Schmitt, daarna volgde het voorgeschreven Mutations voor harmonieorkest van Bart Piqueur. Het concert werd afgesloten met de van oorsprong voor symfonieorkest geschreven compositie van Ottorino Respighi, het spectalulaire en polyfoon klinkende Feste Romane. 

Documentatie

Bekijk     
Programmafolder
Poster

Interviews
Bekijk hier L1’s Blaaskracht Extra met Interviews van het ECWO

Opnames