Ontdek | Return to Middle Earth | 2019

In 2019 bracht Harmonie St. Michaël van Thorn samen met sopraan Claudia Couwenbergh en het Brabant Koor de vijfde symfonie met als titel ‘Return to Middle Earth’ van Johan de Meij in première in TivoliVredenburg Utrecht.

Première

Vijfde symfonie
Na 30 jaar keerde componist Johan de Meij terug naar Midden-Aarde, de betoverende mythologische wereld van Tolkien. Alhoewel er enkele subtiele thematische verwijzingen zijn naar zijn monumentale eerste symfonie The Lord of the Rings uit 1988 tapt De Meij in zijn vijfde symfonie uit een andere muzikaal vaatje. Er is dit keer een belangrijke rol weggelegd voor sopraan (Claudia Couwenbergh) en (Brabant) Koor.

Tegen de achtergrond van meeslepende instrumentale motieven en effecten zingen koor en sopraan in Ikorin, één van de Elventalen die Midden-Aarde rijk is. Ook de Orcs en ander gespuis komen aan bod, maar die bedienen zich van rauwe kreten in hun eigen taal, ook wel black tongue genoemd.

Zes delen
1. Miri na Fëanor (Juwelen van Fëanor)
2. Tinúviel (Nachtegaal)
3. Ancalagon i-môr (Ancalagon de Zwarte)
4. Arwen Undómiel (Avondster)
5. Dagor Delothrin (De Oorlog van Gramschap)
6. Thuringwethil (Vrouwe van Geheime Shaduw)

Gasten

Claudia Couwenbergh, sopraan
Claudia Couwenbergh studeerde tot 2001 aan het Maastrichts Conservatorium bij Ingrid Kappelle en Barbara Schlick en nam vanaf 1997 deel aan de Operaklas. Zij werd gecoacht door zangpedagoge Gemma Visser, volgde masterclasses en zong in verschillende opera’s. Zij soleert met het Barockorchester Larpa festante (München), het Kölner Barockorchester, Kölner Kammerorchester, Florilegium Musicum, Beethoven Orchester en het Limburgs Symfonie Orkest.

Brabant koor
Een veelzijdig projectkoor dat een breed scala aan concerten op het snijvlak van traditie en innovatie verzorgt. Daarmee inspireert het, maar heeft ook oor voor cultureel erfgoed. Met haar blik naar buiten werkt Brabant Koor samen met zangsolisten, instrumentalisten, orkesten, onderwijs en business partners. Sinds de oprichting in 1981 werkt Brabant Koor samen met Philharmonie Zuidnederland en is regelmatig te gast bij projecten met Harmonie St. Michaël van Thorn.

Ander werk

Voor de pauze speelde het orkest drie andere recente werken.

Misstanden
De Luxemburgse componist Marco Pütz schreef in 2014 ‘Time for Outrage’. De titel van het werk is ontleend aan een essay van de Franse diplomaat Stéphane Hessel, getiteld ‘Indignez-vous’, met daarin de boodschap dat je als mens binnen je eigen mogelijkheden in actie moet komen tegen onrecht en misstanden in de wereld.

Droomwereld
Harmonie St. Michaël van Thorn en altsaxofonist Hans de Jong nemen het publiek mee naar de surrealistische droomwereld van de Italiaanse filmmaker Frederico Fellini: een theatraal muzikaal vierluik van Johan de Meij waarin de altsaxofoon als de personificatie van de circusclown de hoofdrol vertolkt.

Oorlogsmuziek
Onder de indruk van verwoestende Duitse bombardementen op Moskou schreef Sergei Prokofieff zijn opera War and Peace en de symfonische suite ‘The Year 1941’. Onder de noemer ‘Echoes of War’ stelde Erik Somers uit Prokoffief’s ‘oorlogsmuziek’ een driedelige suite samen en bewerkte die voor harmonieorkest.

Documentatie

Bekijk
Programmaboekje TivoliVredenburg Utrecht

Recensie
Volkskrant 11 juni 2019

Twee CD's en een DVD
In 2019 presenteerde het label Amstel Classic Johan de Meij's Symphony no. 5, Return to Middle Earth in een uitvoering door Harmonie St. Michaël van Thorn en Ivan Meylemans.
 
In 2013 verscheen onder de titel Cosmic Wings een concertregistratie door Harmonie St. Michaël en dirigent Henri Adams van Johan de Meij's Symphony no. 3, Planet Earth én UFO Concerto for Euphonium & Wind Orchestra in een DVD/CD package.

Beide verkrijgbaar in onze shop.