Ontdek | Calefax rietkwintet en compositieopdracht | 2022

In 2022 gaf Harmonie St. Michaël van Thorn drie bijzondere concerten samen met het Calefax Rietkwintet én de wereldpremière van Marijn Simons Max Havelaar, een compositie voor harmonie-orkest.

Drie concerten

15 mei 2022
Concertzaal Tilburg

26 juni 2022
TivoliVredenburg Utrecht
NPO-Radio4

13 juli 2022
Parkstad Limburg Theater Kerkrade
WMC-2022 Prestige Concertserie

Programma
1. Marijn Simons (1982) - Max Havelaar (Wereldpremière)
2. Richard Strauss (1864-1949) - Rosenkavalier Suite (arr. Jos van de Braak)
3. Johan de Meij (1956) - Un Momento Dado - for Reed Quintet & Wind Orchestra
4. Cristóbal Halffter (1930-2021) - Tiento del primer tono y batalla imperial (arr. Franco Hänle/Erik Somers)
5. György Ligeti - Concert Românesc (arr. Erik Somers)

Compositieopdracht

Namen van toonaangevende hedendaagse Nederlandse componisten uit de symfonische wereld ontbreken in de repertoirelijsten voor harmonieorkest. Harmonie St. Michaël van Thorn laat het niet bij deze constatering en daagt elk jaar een gerenommeerde componist uit om ook voor harmonieorkest te schrijven.

Marijn Simons (1982) ging als eerste die uitdaging aan. In 2021 voltooide hij in opdracht van Harmonie St. Michaël van Thorn zijn eerste werk voor groot harmonieorkest, getiteld Max Havelaar. Zijn inspiratie voor dit symfonisch gedicht vond hij in het gelijknamige boek van Multatuli uit 1863.

Zilveren roos

In zijn opera Der Rosenkavalier (1911) laat Richard Strauss (1864-1949) het Wenen van de achttiende eeuw zien, met z’n standen en mores, laatnegentiende-eeuwse walsen, en een soms overdadig romantische orkestklank. Het is een lichtvoetige opera, waarin alles draait om een zilveren roos als symbool van het huwelijksaanzoek. Op basis van de hoogtepunten van de opera componeerde Strauss een gelijknamige orkestsuite.

Cruijff

Un momento dado voor rietkwintet en harmonieorkest van Johan de Meij (1956) is een ode aan Johan Cruijff. De titel is ontleend aan de woorden en un momento dado die Cruijff in zijn Catalaanse jaren bezigde tijdens een persconferentie. Iedereen giste destijds naar de betekenis van de wel erg letterlijk vertaalde Nederlandse frase op een gegeven moment. In het werk wisselen het rietkwintet en het harmonieorkest elkaar op concerto grosso-achtige manier vloeiend af én trekken soms gezamenlijk op.

Calefax Rietkwintet

Calefax is een formatie van vijf rietblazers. Al vijfendertig jaar houden ze in binnen- en buitenland een reputatie hoog op basis van virtuoos spel, briljante arrangementen en frisse podiumpresentatie. Ze gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet.

Calefax, dat is een klassiek ensemble met een popmentaliteit. De presentaties van Calefax zijn vernieuwend en het repertoire is verrassend.

Veldslag

Het stuk Tiento del primer tono y batalla imperial ontstond in 1986. Componist Cristóbal Halffter (1930-2021) gebruikte voor dit werk twee oude Spaanse orgelstukken als basis voor het stuk: Tiento del primer tono van Antonio de Cabezon (1510-1566) en Batalla imperial van Duan Battista Cabanilles (1644-1717).

Tiento del primer tono betekent niets anders dan stuk in de eerste modus en is een eenvoudig thema dat muzikaal versierd wordt. Batalla is een oude Spaanse dansvorm en is als Batalla imperial de beschrijving van een keizerlijke veldslag.

Documentatie

CD Celebrations
The Frozen Cathedral en Poeme du Feu zijn op CD verschenen in 2019. Verkrijgbaar in de shop.

Opnames
Videofragmenten van het concert met daarachter een interview met Johan de Meij.