De 160e verjaardag van Harmonie
St. Michaël van Thorn werd gevierd met uitvoeringen van Carl Orff’s opzwepende Carmina Burana in TivoliVredenburg Utrecht en Oranjerie Roermond.
Ontdek | Carmina Burana | 2023
rad van fortuin
Carl Orff’s Carmina Burana behoort dankzij het beroemde openings- en slotdeel O Fortuna en de losbandige opzwepende liederen tot de meest populaire muziekstukken ter wereld. De Duitse muziekpedagoog, dirigent en componist Orff liet zich inspireren door Middeleeuwse teksten, geschreven in volkslatijn en middeleeuws Duits waarmee rondtrekkende monniken en troubadours het genot van de liefde, de drank en het zwervend bestaan bezongen en zich afzetten tegen de knellende regels van de kerk.
De teksten werden in 1803 ontdekt in Benedikt Beuern, een abdij in Beieren. De publicatie in boekvorm stamt uit 1847 en werd Carmina Burana gedoopt: liederen uit Beuern. Orff was een groot liefhebber van middeleeuwse teksten en geïnteresseerd in Beierse dialecten, kinderversjes en bakerrijmen. Toen hij de teksten las, kon hij niet anders dan ze op muziek zetten.
Zijn selectie uit de Carmina Burana bestaat uit 24 delen, geflankeerd door een begin- en slotdeel waarin de godin van het lot en het geluk wordt aangeroepen (O Fortuna). De inspiratie hiervoor vond Orff in de afbeelding van het ‘rad van fortuin’ op de eerste pagina van het oorspronkelijk manuscript.
Het bekende zich herhalende motief in deze beide delen staat symbool voor het immer draaiende ‘rad van fortuin’: het leven met zijn onvermijdelijke ups en downs, met daarbij als onderliggende boodschap om te genieten van elk moment dat geluk brengt. De première in Frankfurt in 1937 was een sensationeel succes.
Drie panelen
1. O Fortuna (koor en orkest)
2. Fortune plango vulnera (koor en orkest)
PRIMO VERE - de lente
3. Veris leta facies (koor en orkest)
4. Omnia sol temperat (bariton Raoul Steffani en orkest)
5. Ecce gratum (koor en orkest)
6. Tanz (orkest)
7. Floret Silva (koor en orkest)
8. Chramer gip die varwe mir (koor en orkest)
9. Reie - Swaz hie gat umbe (koor en orkest)
10. Were diu werlt alle min (koor en orkest)
IN TABERNA - het kroegleven
11. Estuans interius (bariton Raoul Steffani en orkest)
12. Olim lacus colueram (countertenor Rob Meijers,
mannenkoor en orkest)
13. Ego sum abbas (bariton Raoul Steffani, mannenkoor en orkest)
14. In taberna quando summus (mannenkoor en orkest)
COUR D’AMOUR - hof van liefde
15. Amor volat undique (sopraan Anna Emilianova en kinderkoor)
16. Dies, nox et omnia (bariton Raoul Steffani en orkest)
17. Stetit puella (sopraan Anna Emilianova en orkest)
18. Circa mea pectora (bariton Raoul Steffani, koor en orkest)
19. Si puer cum puellula (koor)
20. Veni, Veni, Venias (koor en orkest)
21. In trutina (sopraan Anna Emilianova en orkest)
22. Tempus est iocundun (sopraan Anna Emilianova, bariton Raoul Steffani, koor, kinderkoor en orkest)
23. Dulcissime (sopraan Anna Emilianova en orkest)
24. Ave formosissima (solisten, koor en orkest)
25. O Fortuna (solisten, koor en orkest)
SOLISTEN
Sopraan Anna Emelianova studeerde piano en zang aan de conservatoria van Moskou en Maastricht. Sinds 2012 woont ze in Nederland. In 2015 behaalde ze cum laude haar master Solo- en Operazang en kreeg ze een beurs om deel te nemen aan de talentklas van de Mediterrane Opera Studio in Italië. Na haar studie werd Anna uitgenodigd om te zingen voor Opera Zuid. Ze is een graag geziene gast bij Opera Zuid waar ze de afgelopen jaren diverse rollen vertolkte in opera’s van Rossini, Verdi, Massenet, Offenbach en Gounod. Ze geeft daarnaast solorecitals, zingt ze oratoria, doceert zang en piano en als gastartiest in verschillende projecten, waaronder pop- en rockmuziek. Tijdens koningsdag 2022 trad ze in Maastricht met Philharmonie Zuid-Nederland op voor koning Willem-Alexander en koningin Maxima.
Bariton Raoul Steffani is een van de toonaangevende Nederlandse zangers van zijn generatie. Hij studeerde aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen en aan de conservatoria van Amsterdam en Tilburg, waar hij summa cum laude afstudeerde. Hij volgde o.a. masterclasses bij Thomas Hampson, Christa Ludwig, Elly Ameling, Dame Felicity Lott, Nelly Miricioiu. Van 2016 tot 2018 was hij lid van de Dutch National Opera Academy. Hij zingt rollen bij diverse operahuizen in binnen- en buitenland. Daarnaast is hij een veelgevraagd oratoriumsolist. Voor zijn debuutalbum Deep in a dream met liedpianist Gerold Huber kreeg hij veel bijval in de internationale pers. Als liedzanger treedt hij op in binnen- en buitenland. Raoul won in 2016 de Elisabeth Evertsprijs 2016, in 2018 de Dutch Classical Talent Publieksprijs en de Grachtenfestivalprijs.
Countertenor Rob Meijers sloot zijn masterstudie af als bariton aan het conservatorium te Maastricht, waarna hij zich onder supervisie van Mya Besselink specialiseerde als countertenor en met onderscheiding zijn studie afsloot. Hij volgde daarna masterclasses bij Andreas Scholl, Jos van Veldhoven, Ton Koopman en Barbara Schlick en nam deel aan de ‘Summerschool’ van de Britten Pears Acadamy in Engeland. In 2008 was hij laureaat van het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch. Als solist is Rob regelmatig te horen in oratoria en betreedt hij diverse grote podia in binnen- en buitenland. Naast zijn carrière als countertenor sloot Rob het Maastrichts conservatorium met de studie koordirectie succesvol af en is hij ook actief als koordirigent en zangdocent en stemcoach.
KOREN
Brabant Koor is een veelzijdig projectkoor dat een breed scala aan concerten geeft. Het koor zingt niet alleen grote symfonische koorwerken, maar werkt ook graag op het snijvlak van traditie en innovatie. Sinds de oprichting in 1981 wordt samengewerkt met Philharmonie Zuid-Nederland en andere vooraanstaande orkesten in binnen- en buitenland, o.a. onder leiding van Jaap van Zweden, Valery Gergiev en Hartmut Haenchen. Meer dan 200 professionele én amateur projectzangers uit het hele land zijn aangesloten bij het koor.
Carmina Burana is de vierde productie die Harmonie St. Michaël van Thorn i.s.m. Brabant Koor uitvoert. Eerder werd samengewerkt in Prokoffiev’s Cantate Alexander Nevsky (1994), in 2012 in Johan de Meij’s 3e symfonie ‘Planet Earth’, en in 2019 in zijn 5e Symfonie ‘Return to Middle Earth’. Alle drie de producties zijn op CD vastgelegd.
De Limburgse Koorschool werd in 1981 opgericht om kinderen op te leiden in koorzang en het plezier van zingen te laten beleven. Kinderen in de leeftijden van de basisschool en de middelbare school komen sinds die tijd vanuit diverse plaatsen naar Beek (L) om met elkaar te zingen. In 2014 ontstond een tweede tak in Maastricht: de Limburgse Koorschool KokOZ, waarbij de OZ een verwijzing is naar samenwerkingspartner Opera Zuid. Cantarella en KokOZ zijn inmiddels samengesmolten en vormen samen de Limburgse Koorschool.
Documentatie
Bekijk
Programmaboekje Oranjerie Roermond
Programmafolder TivoliVredenburg Utrecht
Opname