Op zondag 12 mei 2024 bracht Harmonie St. Michaël van Thorn samen met Brabant Koor en solisten de monumentale Queen Symphony ten gehore in de Grote Zaal van TivoliVredenburg Utrecht.
Ontdek | Queen Symphony | 2024
TivoliVredenburg
Harmonie St. Michaël van Thorn is regelmatig te gast in TivoliVredenburg te Utrecht. Op zondag 12 mei 2024 voerde het orkest na de pauze samen met het Brabantkoor en solisten Lisa Jacobs (viool), Luis Andrade (cello) en Anastasia Goldberg (piano) de monumentale Queen Symphony van Tolga Kashif uit.
Vóór de pauze presenteerde het orkest oorspronkelijk werk voor harmonieorkest: de wereldpremière van It comes from afar van de Nederlandse componist Martijn Padding en het betoverende symfonische gedicht Per la flor de Lliri Blau van de Spaanse grootmeester Joachim Rodrigo.
Het volledige concert werd opgenomen en op 26 mei 2024 uitgezonden op NPO (radio4) Klassiek.
Deze live-opname van de Queen Symphony komt begin 2025 beschikbaar op CD en Spotify.
Nieuwe interpretatie
De legendarische popgroep Queen werd opgericht in 1970 en bleef bij elkaar tot het overlijden van lead zanger Freddy Mercury in 1991. Mercury wilde graag dat de songs van Queen tot nieuwe interpretaties zouden leiden. Dat is precies wat de Engelse componist en dirigent Tolga Kashif deed toen hij 2002 The Queen Symphony componeerde.
Kashif liet de oorspronkelijke opbouw van de songs van Queen los, haalde kenmerkende melodieën, riffs, lijnen en akkoorden uit de muziek en componeerde op die basis een zesdelige symfonie.
Om recht te doen aan de klanken, de ideeën en de weelderigheid van de muziek van Queen, schreef hij voor symfonieorkest en voegde daar een koor en solisten op piano, cello en viool aan toe.
Arrangement
De symfonie ging in 2002 Londen in première. Korte tijd later bewerkte Erik Somers, tweede dirigent, arrangeur en eerste hoornist van Harmonie St. Michaël van Thorn de symfonie voor harmonieorkest, koor en solisten. Een succesvol arrangement dat wereldwijd gespeeld wordt.
Delen
1. Adagio Miserioso – Allegro con brio – Maestoso – Misterioso – Allegro (Radio Gaga / The Show must Go on / One Vision / I was born To Love You)
2. Allegretto – Allegro scherzando – Tranquillo (Love Of My Life / Another One Bites The Dust / Killer Queen)
3. Adagio (Who Wants To Live Forever)
4. Allegro vivo – Moderato cantabile – Candenza – A tempo primo (Bicycle Race)
5. Andante doloroso – Allegretto – All Marcia – Moderato risoluto – Pastorale – Maestoso (Bohemian Rhapsody / We Will Rock You / We Are The Champions / Who Wants To Live Forever)
6. Andante sostenuto (Who Wants To Live Forever / We Are the Champions / Bohemian Rhapsody)
Koor
Brabant Koor (dirigent Louis Buskens) is een veelzijdig projectkoor dat een breed scala aan concerten geeft. Het koor zingt niet alleen grote symfonische koorwerken, maar werkt ook graag op het snijvlak van traditie en innovatie. Sinds de oprichting in 1981 wordt samengewerkt met professionele symfonieorkesten en topharmonieorkesten.
The Queen Symphony is de vijfde productie die Brabant Koor en Harmonieorkest St. Michaël van Thorn samen uitvoeren. Eerdere samenwerkingen waren Prokoffiev’s Cantate Alexander Nevsky (1994), Johan de Meij’s 3e symfonie Planet Earth (2012), De Meij’s 5e symfonie Return to Middle Earth (2019) en Carl Orff’s Carmina Burana (2023).
Solisten
Lisa Jacobs (viool) debuteerde op 17-jarige leeftijd bij Koninklijk Concertgebouworkest. Sindsdien soleerde ze in alle grote concertzalen van Nederland en verder over de hele wereld, zowel in kamermuziekverband, op festivals, en als soliste met orkesten. Lisa maakte internationaal bekroonde CD opnames. Als viooldocent is ze verbonden aan de conservatoria van Gent en Den Haag en artistiek leider van het Festival Zeeland Klassiek.
Luis Gomes Andrade (cello) studeerde cello aan de conservatoria van Kiev en Maastricht en orkestdirectie aan het conservatorium van Maastricht. Hij won verschillende prijzen, waaronder de Portugese Young Musicians en de International Young Interpreters Competition in Oekraïne. Als cellist is hij verbonden aan Phion (Orkest van Gelderland
& Overijssel). Daarnaast werkt hij samen met verschillende musici en ensembles, zowel als dirigent en cellist.
Anastasia Goldberg (piano) studeerde aan het Moessorgski conservatorium van de Oeral, het Noord Nederlands Conservatoriu en het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. In 2000 was ze winnares van het Internationale Pianoconcours te San Sebastian. Anastasia woont in Nederland en geeft concerten in binnen- en buitenland. Ze heeft verscheidene CD’s op haar naam staan. Als docent is ze verbonden aan het Maastrichts Conservatorium en als gastdocent op verschillende festivals.