orkest | Chef-dirigent

De Belgische dirigent Ivan Meylemans (1971) studeerde trombone, percussie en piano, hij deed orkestdirectie bij Ed Spanjaard en Jac van Steen. Voor Mariss Jansons was hij vier jaar lang assistent bij het KCO.

Chef-dirigent
Ivan Meylemans

Trombone-solist en gastdirigent
De samenwerking met de Belgische maestro Ivan Meylemans gaat terug tot 1996. Hij trad in die jaren meermalen als trombone-solist met het orkest voor het voetlicht. Van 2005 tot 2013 trad hij meermaals succesvol als vaste gastdirigent naar voren. Dit leidde uiteindelijk tot zijn aanstelling als chef-dirigent.

Koninklijk Concertgebouworkest
Meylemans studeerde trombone, slagwerk en piano aan de conservatoria van Leuven en Gent en orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij was achtereenvolgens solotrombonist van het Filharmonisch Orkest van de Belgische Radio en Televisie (BRT) en het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO). In 2005 werd hij onderscheiden met de prijs voor veelbelovende jonge musici van het KCO.

Symfonie- en blaasorkesten
Meylemans was vier jaar lang vaste assistent van chef-dirigent Mariss Jansons bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Als dirigent won hij verschillende internationale concoursen. Als gastdirigent werkt Ivan met symfonieorkesten en blaasorkesten over de hele wereld.

Momenteel is hij als chef-dirigent verbonden aan het Zeeuws Symfonie Orkest en als hoofdvakdocent directie aan de conservatoria van Den Haag, Maastricht en Leuven (B). Ivan is naast zijn symfonische carrière eveneens actief in de wereld van de blaasmuziek; Naast zijn chef-dirigentschap bij Harmonie St. Michael van Thorn leidt hij ook de Koninklijke Fanfare Kempenbloei Achel.

AvondGasten met Ivan MeylemansBernard Haitink over Ivan Meylemans
‘Ik was onder de indruk van zijn technische vaardigheid, zijn communicatieve kracht naar het orkest, zijn natuurlijk leiderschap en zijn heldere muzikale ideeën.’