Representant van het brede muzikale spectrum voor harmonieorkest tijdens concerten en muziekfestivals.

Het symfonisch harmonieorkest

Uit het symfonisch concertrepertoire is een breed oeuvre van transcripties voor harmonieorkest beschikbaar. Dirigent en orkest richten zich hierin met name op de orkestklank en karakterisering van de compositie die oorspronkelijk voor symfonieorkest is geschreven. Het repertoire strekt zich uit van romantisch (o.a. Richard Strauss, Peter Tchaikovsky, Hector Berlioz) tot impressionistisch (o.a. Claude Debussy, Maurice Ravel, Manuel de Falla) en van het modernisme (o.a. Igor Strawinsky, Dimitri Shostakovich) tot avant garde (o.a. Edgar Varèse, John Adams).

Het authentieke harmonieorkest

Het publiek willen verrassen en de luisteraar raken met de schoonheid van pure en originele blaasmuziek. Dit oeuvre is vooral vertegenwoordigd door muziek uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. Geschreven en geïnstrumenteerd voor de bezetting van harmonieorkest door componisten zoals Karl Husa, Armando Blanquer, Ida Gotkovsky, Günther Schüller, Florent Schmitt, Jacqueline Fonteyn, Jean Absil, Alfred Reed, Johan de Meij, Marc van Delft, Christiaan Janssen, Hendrik Andriessen, Henk Badings, Bernard van Beurden.

Het innoverend harmonieorkest

Op een enkele uitzondering na zijn hedendaagse Nederlandse componisten uit de symfonische wereld en de top van de Nederlandse harmonieorkesten nog vreemden voor elkaar. Het hedendaagse componeren mist hiermee een belangrijk kanaal van verspreiding en de blaasmuziektop een bron van inspiratie. Om hier verandering in te brengen, verstrekt Harmonie St. Michaël van Thorn compositieopdrachten aan Nederlandse componisten van naam.

Componisten zoals Marijn Simons, Bart Visman, Martijn Padding en Calliope Tsoupaki hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging van Harmonie St. Michaël van Thorn om nieuwe muziek voor harmonieorkest te schrijven en de première hiervan te verzorgen. Deze projecten komen tot stand met steun van Nederlandse muziek- en cultuurfondsen en giften van bedrijven en particulieren.

Het begeleidend harmonieorkest

Omdat de beleving door muzikant en publiek hoog gewaardeerd worden zijn er regelmatig projecten en samenwerkingen van het orkest met zangkoren zoals het Brabantkoor of ensembles zoals het Calefax Rietkwintet. Een regelmatig terugkerend onderdeel in de concertprogrammering zijn muzikale samenwerkingen van het harmonieorkest met gelauwerde instrumentale solisten en zangsolisten.

Instrumentalisten
Vera Beths, Rosanne Philippens, Friederieke Saeijs, Lisanne Soeterbroek, Lisa Jacobs (viool). Dominique Vleeshouwers en Martin Grubinger (slagwerk). David Childs (euphonium). Jörgen van Rijen, Alexander van Beek, Christian Lindberg en Ivan Meylemans (trombone). Miny Dekkers (accordeon). Eliane Rodriques, Rian de Waal, Anastasia Goldberg, Dimitar Dimitrov en Robert Groslot (piano). André Heuvelman en Peter Masseurs (trompet). Johan van der Linden, Koen Maas en Norbert Nozy (altsaxofoon). Taco Kooistra, Godfried Hoogeveen, Luis Gomes Andrade en Roeland Duyne (cello).

Zangsolisten
Falco Hönisch, Raoul Steffani, Huub Claessens en Sef Thissen (bariton)
Peter Gijsbertsen (tenor). Francis van Broekhuizen, Marina Zyatkova, Claudia Couwenbergh, Kelly God en Marianne Kweksilber (sopraan). Barbara Kozelj, Karin Strobos en Margreth Beunders (mezzosopraan). Patrick Schramm (bas).

Het cross-over harmonieorkest

Over grenzen kijken én luisteren zijn een aantrekkelijk ingrediënt in de programmering voor zowel de muzikant als uitvoerder en het publiek als toehoorder. De cross-over projecten met andere muziek- en kunstgenres zijn kruisbestuivingen tussen orkest en bijvoorbeeld de percussionisten Martin Grubinger en Dominique Vleeshouwers die samen met break-dancers The Ruggeds een sensationeel muziek- en dansspektakel neerzetten.

Tijdens een geheel andere cross-over presenteren verteller en orkest samen de heldendaden van Hary Janos in de gelijknamige suite van Zoltan Kodaly.

Of het grootschalige project waarin het groot-orkest, twee zangkoren en drie zangsolisten Carl Orff’s verbeelding van het leven als een rad van fortuin in de Carmina Burana presenteren.

Van een andere orde is als een popband en het harmonieorkest een nieuwe dimensie toevoegen aan de iconische tune van Sesamstraat of als het orkest voor het voetlicht treedt in een programma met kleinkunstenaar Hans Liberg of chansonnière Micheline Van Hauten met liederen van Jacques Brel, Ramses Shaffy of de Limburgse dialectzanger Gé Reinders.

Internationale podia en festivals

In elke karakterisering en in elk oeuvre streeft het harmonieorkest met chef-dirigent Ivan Meylemans naar een hoge muzikale kwaliteit en concerteert op prestigieuze podia tijdens (inter)nationale festivals en concoursen.

Talloze nationale titels op het hoogste niveau vielen het orkest ten deel, driemaal de allerhoogste internationale onderscheiding tijdens het Wereldmuziek concours (WMC), winnaar van het European Wind Band Festival in Londen en winnaar van het European Championship for Wind Orchestras in Brussel. Ook waren er meermaals gastoptredens op uitnodiging van de World Association for Symphonic Bands and Ensembles (WASBE) in Oostenrijk, België en Nederland, het Festival voor Moderne Blaasmuziek in Zwitserland en meermaals tijdens het Belgische Festival de Stavelot.