pers

Pers

Download de persmap met tekst en onderstaande foto's in hoge resolutie.

Orkestbiografie

Harmonie St. Michaël van Thorn
Sinds haar oprichting in 1863 heeft Harmonie St. Michaël van Thorn zich ontwikkeld tot een vooraanstaand ensemble in de blaasmuziek door voortdurend te streven naar het hoogst haalbare. Onder leiding van chef-dirigent Ivan Meylemans schittert het orkest tegenwoordig op prestigieuze podia in Nederland en op internationale muziekfestivals.

In repertoirekeuze verrast Harmonie St. Michaël van Thorn haar publiek graag met een aanbod van originele harmoniecomposities tot bewerkingen van symfonische meesterwerken en boeiende cross-overs. De samenwerking met gerenommeerde solisten, jong talent, koren en hedendaagse componisten vormen daarbij belangrijke pijlers.

Gedurende haar lange geschiedenis heeft het orkest talloze prestigieuze competities op het hoogste niveau gewonnen, waaronder driemaal het 'Wereld Muziek Concours' (WMC) met de hoogste internationale onderscheiding. Ook won het orkest het 'European Wind Band Festival' in Londen als het 'European Championship for Wind Orchestras' in Brussel.

Ivan Meylemans
Chef-dirigent van Harmonie St. Michaël van Thorn is Ivan Meylemans. De samenwerking met de Belgische maestro gaat terug tot 1996. Hij trad sindsdien meermalen als trombonesolist met het orkest op. Van 2005 tot 2013 was hij bij Harmonie St. Michaël van Thorn vaste gastdirigent wat uiteindelijk tot zijn vaste aanstelling leidde.

Meylemans studeerde trombone, slagwerk en piano aan de conservatoria van Leuven en Gent en orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij was achtereenvolgens solotrombonist van het Filharmonisch Orkest van de Belgische Radio en Televisie (BRT) en het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO). In 2005 werd hij onderscheiden met de prijs voor veelbelovende jonge musici van het KCO.

Als dirigent won hij verschillende internationale concoursen en hij was vier jaar lang vaste assistent van Mariss Jansons bij het KCO. Als gastdirigent werkt Ivan met symfonieorkesten en blaasorkesten over de hele wereld. Momenteel is hij als chef-dirigent verbonden aan het Zeeuws Symfonie Orkest en als hoofdvakdocent directie aan de conservatoria van Den Haag, Maastricht en Leuven (B). Naast zijn symfonische carrière is Ivan zeer actief in de wereld van de blaasmuziek onder andere als chef-dirigent van Harmonie St. Michaël van Thorn en Koninklijke Fanfare Kempenbloei Achel.

‘Ik was onder de indruk van zijn technische vaardigheid, zijn communicatieve kracht naar het orkest, zijn natuurlijk leiderschap en zijn heldere muzikale ideeën.’ (Bernard Haitink over Ivan Meylemans)