Vereniging | harmonieorkest

Een vereniging met een rijke muzikale traditie en focus op de toekomst om muziek voor harmonieorkest door te geven aan de volgende generatie.

Fundament

De oorsprong van Harmonie St. Michaël van Thorn gaat terug tot het eind van de jaren dertig van de negentiende eeuw toen in Thorn een eerste harmonie werd geformeerd. Ruim twintig jaar later valt het muziekgezelschap door geruzie uit elkaar. Op de fundamenten ontstaan twee nieuwe harmonieën waarvan de meeste leden zich in 1863 verenigen in de huidige Harmonie St. Michaël van Thorn. Lees ook geschiedenis.

Erelijst

Harmonie St. Michaël van Thorn heeft zich ontwikkeld tot een orkest met internationale bekendheid. Snel na de oprichting bouwt Harmonie St. Michaël van Thorn een muzikale reputatie op tijdens muziekwedstrijden. Het orkest neemt in anderhalve eeuw dertig keer met succes deel aan een concours: voor het eerst in 1886. Tot de verbeelding spreken concoursoverwinningen tijdens internationale wedstrijden van het Wereldmuziekconcours (WMC) te Kerkrade, het European Wind Band Festival in Londen en het European Contest for Wind Orchestra in Brussel (ECWO).

Het orkest trad op in alle grote Nederlandse concertzalen, onder andere in de serie Symfonische Blaasmuziek in het Utrechtse TivoliVredenburg, de serie Verrassende Ontmoetingen in Concertzaal Tilburg, het Grachtenfestival Amsterdam, concertseries met talentvolle zangers van Opera Studio Amsterdam en de concertserie Marching & Breakin in een cross over met slagwerk en dans. Buitenlandse concerten zijn er in Oostenrijk, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, België en Luxemburg en als vertegenwoordiger van Nederland op het Festival voor Moderne Blaasmuziek te Uster (Zwitserland), het European Wind Band Festival te Londen en enkele malen tijdens de conferenties van de World Association for Symphonic Bands and Ensembles (WASBE) in België, Oostenrijk en Nederland en de concertseries van het Wereldmuziekconcours (WMC) in Kerkrade. Naast optredens voor radio en tv getuigen CD-producties van een breed oeuvre en muzikale kwaliteit.

Ook spelend of ondersteunend lid worden?

AANMELDEN

Missie

Staan voor muzikale kwaliteit en innovatie in een formatie van harmonieorkest waarin gedreven amateurmuzikanten, muziekstudenten en professionals samenwerken. Een kwalitatieve performance en evenwichtige programmering gelden voor oorspronkelijke composities voor harmonieorkest, transcripties uit het symfonisch repertorium en cross-overs met andere genres. Samenwerkingen met componisten en gastmusici vormen belangrijke pijlers in de programmering. Lees ook organisatie.